Gua Sha/Cupping

Gua Sha og Cupping er begge manuelle medicinske behandlinger.

Cupping og Gua Sha går mange tusinder af år tilbage, og er en del af TCM – den traditionelle kinesiske medicin.

 

Gua Sha

”Gua” betyder at gnide, skubbe eller presse. ”Sha” er en term, der beskriver blodtilstrømningen i overfladen af vævet i det behandlede område.

Sha kalder man også de små røde prikker, som kommer frem på huden efter behandling med Gua Sha.

Når Gua teknikken gentages i jævne strøg, viser Sha sig ved små røde prikker.  I løbet af nogle minutter ændres de røde prikker til en mere jævn og blandet rødmen. Sha kan ofte ses på huden i op til en uge efter behandlingen. Selve smertelindringen varer ved, selv efter Sha ikke længere kan ses på kroppen.

Gua Sha har en lang række gavnlige effekter. Det kan lindre spasmer, stivhed og smerter, og fremmer den normale cirkulation til muskler, væv og organer, som befinder sig i det område, som bliver behandlet. Patienten oplever som regel en øjeblikkelige reducering af stivhed og smerter samt en øget mobilitet.

Hos Sinos anvender vi Gua Sha i kombination med akupunktur, akupressur og evt. dybdegående massage.

Efter behandling, anbefales det, at patienten undgår blæst/vind, kulde og direkte sol indtil Sha forsvinder. Det anbefales også at drikke rigeligt vand og spise moderat og let fordøjelig mad.

 

Cupping

Det kan hjælpe mod en lang række sygdomme. Det er endda blevet udtalt at ”cupping er en kur mod enhver sygdom”. 

Traditionelt er alt fra udhulede horn fra dyr, til bambuskopper, glaskopper og plastik blevet brugt.

Det er en ældgammel behandling, som kineserne har yderligere forfinet ved at kombinere den med akupunkturens systematiske syn på kroppens energibalance.

Cupping foregår ved at “kopper” med undertryk placeres på meridianbaner og/eller ømme områder, oftest på ryggen eller maven. Huden bliver smurt med olie forinden, så kopperne let kan trækkes langs meridianbanerne og massere de spændte områder. Kopperne sidde ofte i nogle minutter, så affaldsstoffer frigøres og stagnationer løsnes.

Cupping udvider bindevævet, så blodcirkulationen stimuleres.

Undertrykket i koppen skabes traditionelt ved at luften i koppen opvarmes med ild, derfor kan metoden også kaldes for “fire-cupping”. Luften i koppen opvarmes kort, for at skabe et undertryk, før den sættes på huden. Selve koppen forbliver kold, og vil hurtigt køle luften i koppen igen, så den trækker sig sammen og skaber det ønskede sug.

I stedet for at bruge ild, kan man også bruge en plastikkop med sugefunktion. Denne metode er lettere at anvende ved ”running cup”

”Running cup” anvendes oftest på ryggen.
På samme måde som med almindelig massage, skal du selvfølgelig regne med, at det kan “gøre ondt på en god måde”, især de første gange, men allerede første gang vil resultatet oftest kunne mærkes.

Cupping tager ca. 20 minutter, og hos Sinos er det en del af den fulde akupunkturbehandlinge.

Når du kommer hjem, kan du have brug for afslapning, og du skal drikke rigeligt med væske.

Du kan få “sugemærker’: som fortager sig i løbet af 2-10 dage, afhængig af din ubalances grad.

Ved de første behandlinger kan der opstå ømhed som ved enhver anden massage.

Hvis der i starten udrenses mange giftstoffer vil disse cirkulere i kroppen indtil de bliver udskilt. Det kan give midlertidig hovedpine og andre udrensningssymptomer.

 

Gua Sha og cupping, kan også bruges som selvstændige behandlinger, til børn eller folk med nåleskræk.